Skrivnost uspeha: Verjemi vase

Skrivnost uspeha: Verjemi vase

Skrivnost uspeha: Verjemi vase

Stari rek “Videti pomeni verjeti” je v neposredni povezavi z umetnostjo uporabe afirmacij in vizualizacijo. Ko jasno poznate svoj namen, svoje želje in si zastavite cilje, potrdite svoje prepričanje, da jih boste dosegli.  Ko vizualizirate in si predstavljate, da te cilje že imate, razvijete skoraj čudežno prepričanje vase in v svojo sposobnost, da uspete.

Umetnost vizualizacije vam omogoča, da se iz območja sanj premaknete v svetlobo resničnosti. Velik odstotek miselnih vzorcev je usmerjen v videnje. Najpreprostejša misel običajno prikliče podobo. Če nekdo omeni drevo, boste “videli” drevo, toda omemba abstraktnega pojma, kot je pravičnost, zahteva, da se vaš um spopade z idejo, dokler abstrakcije nekako ne pretvorite v miselno sliko. Če si slike ne morete ustvariti, ste lahko zmedeni in ne razumete.

Če slišite besedo “avtomobil”, si ga hitro predstavljate, vendar je ta slika verjetno precej meglena. Če vas nato prosijo, da opišete avtomobil, ki ste si ga zamislili, morate svojo miselno podobo razjasniti. Ko svojo miselno sliko dovolj jasno izostrite, da lahko opišete ta avtomobil, je ta verjetno vaš. Tako se večina od nas odziva na majhne dogodke v življenju. Vizualizacija je omejena na tisto, kar že poznamo – na znano in običajno.

Pozabljamo, da lahko svobodno uporabljamo domišljijo, začimbo, ki vizualizaciji dodaja smisel in okus. Vizualizacijo najbolje izkoristimo, ko sedanjost povežemo s prihodnostjo. Ko lahko z vizualizacijo povežete to, kar je, s tem, kar se lahko zgodi, ste vizualizacijo razvili v pravo umetnost. Vizualizacija vam pomaga da verjamete, da lahko ustvarite vse, kar si zamislite. Z vizualizacijo se naučite, kako prihodnost prestaviti v sedanjost – na ta način razširite lastno izkušnjo. Jutrišnji dan vam je na voljo. “Videli” ste ga z vizualizacijo. Nanj ste pripravljeni, ker ga že poznate.

Ko sprostite svojo domišljijo in vizualizirate svoje cilje s pozornostjo in osredotočeno energijo, začnete opažati presenetljive rezultate.

Vizualizacija spremeni splošno idejo v nekaj bolj specifičnega. Vaš miselni fotoaparat se izostri. Vaš sanjski dom dobi obliko in se iz zmedene zameglitve spremeni v kristalno jasno podobo. Tako resnična je, da lahko vidite cvetoče vrtnice na vrtu. Vidite slike na stenah in pogled skozi kuhinjsko okno. Moč vizualizacije vam omogoča, da verjamete v svojo trditev in odpravite vse strahove ali skrbi, povezane s ciljem. Neznano postane znano in nedoločeno postane določeno.

Z vizualizacijo lahko opazite napake in neskladja v načrtu ter jih popravite, še preden postanejo resničnost. Če med ponavljanjem afirmacije “Uživam, ko si z družino delim svoj sanjski dom” ta dom vizualizirate do najmanjših podrobnosti, že doživljate, kakšen je občutek, da ga imate. Lahko opazite napake v tlorisu, načrtu dekoracije ali velikosti prostorov. Nato lahko prilagodite svoj načrt, odpravite napake in nadaljujete brez resnih težav. Na ta način dodatno jačate svojo samozavest.

Z osredotočeno vizualizacijo lahko izboljšate podrobnosti. Ko boste začeli vizualizirati svoj sanjski dom, bo verjetno podoben kakšni hiši, ki ste jo že videli. Toda ko boste vadili umetnost vizualizacije, boste začeli ločevati značilnosti, ki so vam všeč, od tistih, za katere vam ni prav nič mar. Ko bo vaš sanjski dom postal resničnost, bo nosil poseben pridih značaja vaše družine.

Sama moč volje nikoli ne prinaša uspeha, saj odločnost in moč volje ne razvijata pozitivnega prepričanja. Če z močjo afirmacije ne premagate in izpodrinete negativnih misli ter z vizualizacijo ne vidite rezultatov, se podate v neznano. Ne pozabite, da se navade in stališča spreminjajo z zamenjavo starih navad z bolj zadovoljujočim načinom vedenja. To ne pomeni, da je odločnost nepomembna. Je bistvenega pomena, vendar ne zagotavlja novih ali bolj zadovoljivih načinov delovanja in ne ustvarja pozitivnega prepričanja.

Afirmaciji in vizualizaciji je treba dodati odločnost. Ko si zaupate, verjamete v svoje cilje ter jih jasno in natančno vizualizirate, so vaši cilji že v procesu uresničevanja. Ste na poti do uspeha in na neki način ste že vnaprej okusili zadovoljstvo ob dosežku.

Manja Hafner. LMI Slovenija