Premagajte negativnost in pretekle neuspehe

Premagajte negativnost in pretekle neuspehe

Premagajte negativnost in pretekle neuspehe

Ko osebnostno rastete, je navdušenje, ki ga doživljate ob doseganju novih ciljev, tako izpolnjujoče, da se nikoli ne boste želeli odreči takemu načinu življenja. Zaradi zadovoljstva, ki ga občutite, ko stopite na višjo stopničko osebnostne zrelosti, težko verjamete, da bi bilo mogoče živeti kako drugače. Vendar je treba nove navade in stališča budno spremljati, da bi zagotovili njihovo trajnost. Stare navade in stališča še vedno tičijo v globinah vaše podzavesti in se bodo ponovno uveljavile, če ne boste pozorni. Z dvema motivacijskima blokadama, ki zavirata naravni tok ustvarjalnosti, se srečujemo tako pogosto, da je dobro imeti načrt, kako se z njima spopasti, če se pojavita.

Vzorci negativnih navad. Vzorci negativnih navad, ki izhajajo iz negativnega mišljenja, pogosto povzročijo motivacijsko blokado. Nekateri otroci odraščajo v okolju, ki se na vsak predlog ali zahtevo avtomatično odzove negativno. Za tako osebo postane naravno, da se osredotoča na to, zakaj stvari ni mogoče narediti, namesto na to, kako jih je mogoče narediti. Posledica takega načina razmišljanja oz. odnosa  je odlašanje ali iskanje izgovorov. Ne pozabite, da vedno obstaja nevarnost, da se nezavedno vrnete v navado negativnega razmišljanja in krivdo za neuspeh pri delu pripisujete okoliščinam. Večkrat se vprašajte, kako se odzivate na predloge, ideje in nove izkušnje. Če se zavedate, da se odzivate negativno, dovolite, da to zavedanje sproži čustveni odziv, potreben za želene osebnostne spremembe, namesto da bi negativno razmišljanje delovalo kot motivacijska ovira. Vzpostavite močan program afirmacij in postopoma boste vzorce negativnih navad nadomestili s koristnimi navadami. Ko se bodo vaša nova stališča okrepila, bodo prevladala nad vašim vzorcem razmišljanja in stari negativni odzivi bodo postopoma popustili. Uspeh je neizogiben rezultat. Družite se predvsem z ljudmi, ki razmišljajo in živijo pozitivno. Berite gradivo, ki vaš um napaja s pozitivnimi idejami. Poslušajte zgoščenke ali spletne seminarje o osebnem razvoju in samouresničitvi. Pravi ključ do rasti sta samozavest in vera v svojo sposobnost, da spremenite sebe in svoj odnos.

Podoživljanje preteklih neuspehov. Druga resna motivacijska ovira, s katero se pogosto srečujemo, je podoživljanje preteklih neuspehov. Neuspeh je relativno nepomemben. Največji napredek v zgodovini je bil dosežen s poskusi in napakami posameznikov, ki so si upali tvegati in četudi jim je spodletelo so poskusili znova. Neuspeh je tragičen le takrat, ko mu dovolimo, da ustvari motivacijsko blokado za prihodnja prizadevanja – ko postane tako čustveno obremenjen s sramoto, strahom ali dvomom, da vpliva na celotno osebnost. Napake niso niti črna pika v vašem kartonu, niti znak šibkosti. Ko se odločite za osebno rast, se naučite na napake gledati kot na neizogiben del življenja, priložnost za razvoj in del procesa zorenja. Uživate lahko v analiziranju napake, da bi našli vse njene potencialne dobre lastnosti. Takrat postane zmaga in priložnost za rast. Z življenjem se soočajte realistično in brez strahu; ne zanikajte življenja, ne potuhnite se, niti se ne skrijte pred njim.

Ti dve motivacijski blokadi na poti osebnostne rasti najhitreje premagate s prakso postavljanja ciljev. Če veste, kje ste in kam greste, lahko hitro izničite obe motivacijski blokadi, saj ste v svojem načrtu delovanja že oblikovali potrebna orodja. Kombinacija zahtevnih ciljev, intenzivnega programa afirmacij in stalne prakse vizualizacije vam bo omogočila hitro obvladovanje motivacijskih blokad.

Manja Hafner, LMI Slovenija